Hvordan lage ditt eget munnbind

Ønsker du å få nye oppskrifter direkte på mail? Meld deg opp til nyhetsbrevet mitt her.

Myndighetene anbefaler fra og med 17.august at man bruker munnbind når man tar kollektiv trafikk og/eller er i situasjoner hvor én meters avstand ikke kan opprettholdes. Dette oppfordres det til å gjøre de neste 14 dagene, altså til og med mandag 31.august. Barn under ungdomsskolealder og folk med andre, ofte permanente luftveis-plager, anbefales det at ikke bruker munnbind. Med munnbind som kun kan brukes én gang før de må kastes, kan det bli både dyrt og mye søppel om man skal kaste to-tre stykker per dag. Men det er heldigvis et ganske enkelt og raskt prosjekt å lage et gjenbrukbart tøy-munnbind til privat bruk om du er noenlunde kjent med nål og tråd.

Har du en enkel symaskin eller kan sy greit for hånd kan du klare å sy deg et munnbind på under én time. Du kan bruke et gammelt sengetøy, en duk eller en stoffbit du har liggende fra før. Er du en som syr mye fra før, er munnbind det perfekte resteprosjektet!  Du trenger nemlig bare noen få og små biter med stoff for å lage det! Det viktigste er at det er et stoff som tåler 90*C vask, og at du vasker det på 90*C FØR du begynner å sy i det. (For å forhindre krymp etter at du har sydd.) Jeg vil anbefale stoffer som er 100% bomull, da du eventuelt slipper å puste inn uheldige fibre fra stoffer med mye polyester, plast og lignende. I tillegg vil jeg foreslå tre lag med bomullsstoff i munnbindene for å gjøre dem tettest mulig men samtidig greie å puste gjennom. 

Dette er myndighetenes anbefalinger for tøymunnbind:


(Skjermdump fra Standard Norge sine sider 17.august 2020)

Dette trenger du til munnbind:

  • 3 utklipte rektangler i bomullsstoff, hver bit på 23 cm x 16 cm. Vask stoffet på 90*C før du klipper i det, slik at du unngår krymp etter at du har sydd. Stryk det gjerne også før du begynner å sy, så blir det mye finere resultat og lettere å håndtere underveis.
  • 4 biter strikk på 35 cm lengde. Bredde på strikken burde være mellom 5 mm og 10 mm
  • En tynn ståltråd på ca. 19 cm lengde
  • Rundt 9 knappenåler
  • En linjal eller et målebånd
  • Symaskin og tråd, samt en saks

Klipping

Start med å klippe ut de tre delene med stoff. Jeg har valgt å lage munnbind med tre lag bomullsstoff. Bitene skal som sagt være 23 cm x 16 cm store. Klipp også opp fire biter strikk som er 35 cm lange, eventuelt to som er 35 cm (øverst på hode) og to som er 25 cm (til nakken). 

Feste strikkene

Du trenger to strikker som går fra nederst på siden av munnbindet og knytes bak i nakken og to strikk øverst på siden av munnbindet, som skal knytes sammen på toppen av hodet. Derfor skal du nå feste to strikk på hver kortside av én av de tre delene, og disse skal festes 1,5 cm fra de lange sidene og inn mot stoffbiten. Husk å feste strikkene på rettsiden av stoffet! Se bildet under her for bedre forståelse. (Ett tips er å legge alle endene til strikkene inn mot midten av stoffbiten, for da unngår du å sy over dem annet enn der du skal.) 

Sy delene sammen

Nå som strikkene er festet langs de to sidene på den ene stoffbiten, legger du  de to andre stoffbitene oppå biten med strikk. Legg bitene med følgende sider opp mot deg: Rettside med strikk opp - vrangside opp - vrangside opp. 

Videre skal du nå sy rundt nesten hele munnbindet med unntak av et hull hvor du senere skal vrenge stoffet gjennom. Jeg anbefaler å lage hullet ca. halve lengden av de 23 centimetrene toppen av munnbindet har, men husk å lage hullet på midten og ikke i et hjørne. Husk også å sy 1 cm sømrom fra kanten og inn på stoffet. Dersom du syr med symaskin er det markert med en linje med tallet 10 (for mm) på platen under foten, og da lar du kanten på stoffet følge denne linjen hele tiden mens du syr. Husk å sy litt fram og tilbake for å feste tråden når du starter og sletter en søm. (Så slipper du at det eventuelt revner opp når du tar det i bruk.)

 Vrenge

Nå har du formen til munnbindet, og skal vrenge det ut til rettsiden synes. Før du vrenger, klipper du av hjørnene i sømrommet, slik at vi får finere hjørner på munnbindet. Se de to bildene over. Husk at de er de to rettsidene som ligger mot hverandre du skal vrenge ut. Du kan enkelt sjekke om du har riktig lag til vrenging ved å kjenne etter strikkene inni. Når du vrenger kan du også bruke strikkene til å effektivisere prosessen ved å dra i dem slik at hjørnene kommer fortere ut av vranga. Når du har vrengt ut rettsidene, kan du bruke en saks til å dytte fasongen på munnbindet helt ut, slik at munnbindet får en tydelig form, blir flatere og dermed også mer behagelig å ha på.

Ta i ståltråd

På toppen av munnbindet er det nå ett «hull» og det skal du bruke til å få ståltråden inn i munnbindet. Etter litt testing av mønsteret fant jeg ut at det er lettest og gir best resultat om man først syr en horisontal søm hele veien langs toppen av munnbindet, ca. 1,5 cm fra kanten. Deretter legger man inn ståltråden, som man har buttet endene litt på, og så syr kantstikning langs toppen slik at "hullet" sys igjen og man får en fin søm over og under ståltråden (kalles en løpegang) . Om du ønsker kan du også sy kantstikning rundt resten av munnbindet, men det er ikke nødvendig. 

Lage folder/legg i sidene

Da gjenstår bare bretting av leggene på siden av munnbindet. Stryk gjerne munnbindet før du begynner å brette. Finn fram en linjal eller et målebånd og mål 2,5 cm ned fra toppen på munnbindet. Sett en strek med en blyant eller et kritt der, og lag så fem streker til nedover med 2 cm mellomrom. Sett nåler der du har satt strekene, og brett så markering 1 over markering 2 slik at det dannes en fold/legg nedover. De to nålene skal ligge på linje med hverandre, og så setter du en ny nål slik at folden/legget holder seg. Gjør det samme med markering 3 over markering 4, og markering 5 over markering 6. Gjør det samme på andre side av munnbindet.

Når de tre foldene/leggene er lagt, stryker du over med strykejernet slik at de presses på plass. Dra gjerne i begge ender av munnbindet slik at foldene/leggene legger seg over hele munnbindet. Sy så en stikning over foldene/leggene på hver side, altså begge breddesidene til munnbindet.

Ferdig

Nå er munnbindet ditt ferdig sydd og klart for å ta i bruk. 

Husk å følge FHI sine råd for bruk av tøymunnbind.  Disse munnbindene kan kun brukes til privat bruk, altså ikke i situasjoner hvor det kreves medisinske munnbind, som for eksempel på fly og i helsevesenet. Husk også at bruk av munnbind ikke kompenserer for én meters avstand, så hold avstand og vask hender ofte, også når du går med munnbind! 

Kilde: FHI

For desinfisering

For å desinfisere munnbindet, noe du i følge retningslinjene skal gjøre hver gang etter at du har tatt av munnbindet etter bruk, vasker du det på 60*C i vaskemaskinen. Hvis du har sydd et munnbind og skal gi det bort, anbefaler jeg deg å stryke det på høyeste temperatur med damp og selvsagt vaske hendene godt før du gjør dette. Ta et lett tak med fingrene i strikken og legg det i en plastpose som du knyter igjen (eventuelt bruk lynlåsposer). Da kan du sende eller gi det til de du måtte ønske. Om du ikke har mulighet til å dampe det i forkant, sier forskere at viruset overlever maksimalt tre dager på tekstiler, så da vil munnbindet uansett være trygt for bruk etter tre dager i plastposen. 

Jeg har ikke testet mine munnbind på laboratorium, men i følge en test fra CNN reduserer hjemmelagde tøymunnbind opptil 80 % av dråpene vi produserer.

Om du har spørsmål som du ikke fikk svar på i denne artikkelen, kan du kontakte meg via epost her på siden, eller på M. Bruce Design på Facebook og Instagram

Masse lykke til, og takk for at du er med på «Den store dugnaden»!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram